Els membres d'Esclat Gospel Singers durant el concert

Els Esclat Gospel Singers han estrenat l'escenari d'aquesta 13ª edició del Campus Gospel de Rajadell. Un ple absolut a la Plaça de l’Esglèsia, que com cada estiu, acull els concerts del Campus a l’aire lliure. Aquest any la temperatura però, semblava més de setembre que del mes de juny, el tema més comentat entre el públic, mentre s’anaven ocupant les cadires de la plaça.

El concert va començar amb el Ramon Escalé al piano i dos solistes dels Esclat Gospel Singers, l’Emma i el Moritz, entonant el primer tema. Mentrestant la resta de components del cor, desfilàven lentament, amb una espelma a la mà, per damunt l’escenari, i els músics de la Big Latin Band, s’anaven situant cadascú al seu lloc.

Per presentar aquest nou treball d’arrels africanes, Ramon Escalé va explicar alguna de les anècdotes de la seva experiència de fa dos anys a l’Àfrica: “anàvem 30 persones dins d’una furgoneta amb capacitat per 10, i els nens continuaven cantant” ….”qualsevol fet artístic a l’Africa es viu com un fet vivencial” va afegir Escalé.

Els vestits acolorits dels Esclat, la música de ritme africà, i la presència d’una Big Band a l’escenari, van crear una simbiosi gairebé immediata amb el públic, que des del primer moment va seguir el ritme amb les mans, amb els peus, i finalment ballant, quan el Ramon Escalé els va convidar a posar-se drets.

From the Heart of Africa és la darrera producció dels Esclat Gospel Singers. Un disc-DVD que es va enregistrar en directe el passat 27 de novembre al teatre Kursaal de Manresa i que aquest divendres s'ha presentat per primera vegada al públic en general. La rebuda no podia haver estat millor. Ritme, color, ball, harmonia i espectacularitat s'han trobat en l'escenari de la Plaça de l'església de Rajadell on els Esclat han estat acompanyats per la Barcelona Big Latin Band i el Esclat Gospel Junior.

El cor de nens dels EGS, o la seva cantera, com ells els anomenen, van cantar dos temes ahir a la nit. Un d’ells va ser una cançó africana “Mama Tokaaba” que parla d’una nena que consola a la seva mare, quan estan passant per moments difícils. El cor infantil dirigit per Laia Badrenas, que ahir no va poder ser a l’escenari, es troben cada dissabte el matí a Viladordis per assajar. Ahir es van poder veure a Rajadell petits solistes amb unes grans veus, que fan pensar en la continuïtat del cor i del Campus.

La Barcelona Big Latin Band va acompanyar el grup

La gira dels Esclat Gospel Singers

Després d'aquest primer concert de presentació, els Esclat Gospel Singers tenen la intenció de portar de gira aquest espectacle. Una idea que va sorgir l'estiu del 2015, després d'un viatge per Ramon Escalé, director del cor, a Uganda, el cor de l'Àfrica. Escalé va tornar captivat per les músiques i els ritmes africans i va decidir donar forma a tot el que havia portat. "Vaig proposar- ho al cor i ells i elles, sempre decidits, em van fer costat i ens vàrem posar a treballar molt il·lusionats. A mesura que el projecte anava agafant forma, vàrem decidir afegir-hi la instrumentació de tota una big band i també moviments, balls, vestuari i tot allò que ens aproximava a l'alegria original de la música que estàvem fent", comenta Ramon Escalé.

Primer dia de tallers i emocions

El Campus però ha arrencat de bon matí amb els primers tallers que han anat a càrrec d'en Bazil Meade, gran impulsor de la música gospel en l'àmbit europeu i figura convidada del Campus d'enguany. Carla Jane Ellington ha agafat el relleu de Meade a la tarda amb una proposta basada en el treball vocal que han seguit més de 100 campusins.

El veïns de Rajadell i el Campus

Cal destacar també la implicació dels veïns del poble de Rajadell amb el Campus. Ahir durant el concert es podien trobar dirigint els cotxes cap al parking, conduint la furgoneta que feia de llançadora des del parking fins al concert, o venent entrades. Altres han acollit artistes i campusins a casa seva. Tots coincideixen en la seva valoració del Campus, estan encantats de compartir el seu poble amb tantes persones arribades d’arreu durant 3 dies, pel clima de convivència i respecte que s’ha aconseguit edició, darrera edició.

Bazil Meade es va afegir a la festa